Meri-Turun yhdistys valmistautuu aluevaaliin

Tässä on kootut facebook-päivitykset Vasemmistoliiton Meri-Turun yhdistyksen valmistautumisesta tammikuun 2022 aluevaaliin.

Vaalivalmistelua, osa 1, 30.12.2021

Alan kirjoittaa aluevaaleihin valmistautumisesta yhden pienen paikkallisyhdistyksen näkökulmasta. En ole ehdokkaana mutta osallistun vaalityöhön. Aluevaalit tai sote-vaalit ovat tärkeät, vaikka hyvinvointialueisiin liittyy vielä monia ratkaisemattomia kysymyksiä. Se on selvää, että lähes 20 000 sosiaali- ja terveysalan työntekijää Varsinais-Suomessa saa uuden työnantajan, ja että suuri osa kuntien taloudesta siirtyy uudelle organisaatiolle, jolle valitaan vaaleilla päätöksentekijöitä. Vaikka vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä siirtyy pois kunnilta, niin poliittinen kiistely jatkuu hyvinvointialueilla ja valtakunnassa. Joten ei ole ollenkaan sama ketä aluevaltuustoon valitaan. Vaalien kaksi suurinta kysymystä ovat sote:n työtekijöiden työehdot ja palvelujen saatavuus. Ne liittyvät toisiinsa. Työoloihinsa tyytyväiset lääkärit ja hoitajat tuottavat hyviä palveluja. Silloin potilaille löytyy aikoja ja työntekijöillä on aikaa potilaille.

Vasemmistoliiton Meri-Turun yhdistys asetti ehdokkaat lähtien palvelujen tarvitsijan kokemuksista. Ehdokkailla on oma näkökulmansa palvelujen tarpeisiin. Vaikka itsellänikin on monia vanhan miehen tavallisia diagnooseja, niin minua ei tarvita ehdokkaana. Diana Lempisellä on kokemusta toiminnasta kehitysvammaisten kanssa, Maria Sundilla pitkäaikaissairauksista ja toiminnasta LBGTIQ-yhteisöissä. Itse olen vaalilautakunnassa laskemassa ääniä Hepokullan koululla. Lupasin myös osallistua meidän ehdokkaiden vaalimainoksien tekemiseen.

Vaalivalmistelua, osa 2, 31.12.2021

Jatkan kertomusta Meri-Turun yhdistyksen aluevaalin valmistelusta. Kun ehdokkaat olivat suostuneet, mietittiin pienen yhdistyksen mahdollisuuksia vaalimainontaan: Tehdään yhteisiä lehtimainoksia, painetaan oma kortti, tehdään verkkosivu. Niissä näytetään ehdokkaiden omia kokemuksia ja tarinoita. Vasemmistonaisilta voidaan hakea avustusta.

Kuvista tehdään erilaisia, tavallisista vaalikuvista erottuvia. Kun pidimme kokousta urheilutalolla, niin tarjolla oli urheilukilpailujen numerolappuja. Diana tarttui heti tilaisuuteen. Hän on ollut ehdokkaana ennenkin. Tällä asenteella saatiin Dianan kuvan pohja ilmoituksiin.Vaalivalmistelua, osa 3, 1.1.2022

Kertomus Meri-Turun yhdistyksen vaalivalmistelusta jatkuu. Kun Diana oli kuvattu urheilukilpailun nimilapun kanssa, jatkettiin samalla asenteella Marian kuvan kanssa. Hän harrastaa vakavasti keskiaikaista jousiammuntaa. Kuvaan tulee siis jousi ja vielä silmälappu. Pian Marialta ja kumppanilta tuli sähköpostissa ehdolle useita kuvia. Valitsin kaksi ja muokkasin niitä. Toisesta saisi vaikka mytologisen fantasiaromaanin kansikuvan. Päädyimme kuitenkin rauhallisempaan kuvaan, joka on otettu ulkona vehreässä Kakskerrassa ennen lumentuloa. Siinä Maria tähtää lähitulevaisuuden maaliin.Vaalivalmistelua, osa 4, 2.1.2022

Kertomus Meri-Turun yhdistyksen vaalivalmistelusta jatkuu. Ehdokkaittemme yhteiseksi pääotsikoksi asettui isoilla kirjaimilla ”kokemusasiantuntemusta”. Se kiteyttää, mitä ehdokkaamme edustavat: kokemusasiantuntemusta vasemmalta.

Kokoukseen saatiin lehdestä ja kirjapainosta hinnat. Laskettiin euroja ja päätettiin kerätä omalla porukalla hieman lisää, niin että saadaan myös toinen lehti-ilmoitus lähemmäksi varsinaista vaalipäivää.

Sanallisten tunnuksien pitää mahtua sekä lehti-ilmoitukseen että korttiin. Vaikka Vasemmistoliiton linja on selkeä, niin tunnuslauseista ei tunnu tulevan tarpeeksi nasevia ja samalla kattavia. Seuraavat kertovat sekä puolueen että ehdokkaiden tavoitteista: Sote kaikille. Heti hoitoon. Hyvinvointialueen rahoitus kuntoon. Palkkaus ja työolot reiluiksi. Vähemmistöjen tarpeet tulee tunnistaa. Erityisesti viimeinen viittaa erityistarpeisiin, joita jokaisella on, mutta joita ei usein huomata.

Vasemmistonaisten järjestö oli päättänyt antaa tukea naisten yhteisille mainoksille. Tästä olemme kiitollisia. Etsin vasemmistonaisten logot ja lisään ne kuviin.Vaalivalmistelua, osa 5

Kertomus Meri-Turun yhdistyksen vaalivalmistelusta edelleen jatkuu. Ehdokkaiden numerot löytyivät joulun aatonaattona keskusvaalilautakunnan sivuilta. Ensimmäisen lehti-ilmoituksen viimeistelyllä oli kiire. Sen verran oli kuitenkin aikaa, että numeroiden kanssa ehti hieman leikkiä. Dianan kuvassa numeron paikka oli valmiina numerolapussa. Marian kuvassa ei ollut yhtä selvää numeron paikkaa. Laitoin sen nuolen kärjen päälle samalla keltaisella, mitä on Vasemmistonaisten logossa. Numero lentää kohti maalia. Varmuuden vuoksi numerot piti laittaa vielä punaisiin palloihin. Niin ensimmäinen lehti-ilmoitus oli valmis lähetettäväksi Turun Sanomiin, jossa se ilmestyy vaaliliitteessä 5. tammikuuta.Suurin piirtein samoilla eväillä lähti postikortti kirjapainoon. Postikortin toiselle puolelle painetaan tunnuksia ja muutamia lauseita ehdokkaiden kokemuksista.Vaalivalmistelua, osa 6, 5.1.2022

Myös Meri-Turun vaalivalmisteluissa on uusi vaihe. Tänään ilmestyi maakuntalehden vaaliliite. Meri-Turun ilmoitus erottui joukosta, niin kuin oli tarkoituskin. Vaikka lehtien vaalimainoksissa on yleensä haettu eri puolueille omia ilmeitä, niissä on kuitenkin samanlaista rutiininomaisuutta, ilmeisesti mainoskouluissa opittua. Lisäksi nuo lähes sadan hengen ryhmämainokset ovat pakollisia, vaikka niiden kuvariveistä saa tuskin bongattua tuttuja, niitäkin vain, jos osaa etsiä. Turun kaduilla yhteisten julisteiden telineet olivat päiväkausia tyhjiä. Kertooko se jonkin asteisesta välinpitämättömyydestä tai innottomuudesta?

Edellisessä kokouksessa huomasimme, että ehdokkaittemme numeroista saa rakennettua matemaattisen kaavan: M=2D-20. Kaavaa voi laajentaa myös kokonaiseksi matemaattiseksi kotitehtäväksi: Mikä on D ja M, kun lisäksi tiedetään, että T=20 ja D=3T+1.Vaalivalmistelua, osa 7, 7.1.22

Meri-Turun yhdistyksessä kerättiin sen verran lisää rahaa omalla porukalla, että saatiin varattua vaalipäivää edeltävän torstain (20.1.) TS kaupunki -lehteen vielä pieni ilmoitus. Siihen ei mahdu paljoa aineistoa, joten luotetaan siihen, että kuvat toimivat. Otsikon "kokemusasiantuntemusta" lisäksi kaksi kuvaa ja kaksi lausetta: Ei ole sama kuka sotessa päättää. Äänestä vasemmistoa.

Havahduin itsekritiikkiin. Olen langennut siihen, että kirjoitan passiivissa: asioita tehdään ja varsinaiset tekijät jäävät piiloon. Tietysti mitään vaalivalmisteluja ei tapahdu itsestään. Vaikka yksi henkilö saattaa teknisesti viimeistellä mainoksen, se on yhdessä tekemisen tulos. Kokouksissa ja sähköpostissa ovat jatkuvasti mukana Diana ja Jarmo, Maria, Pekka, Marketta ja Eira, joka lausui ensimmäisenä, että ehdokkaamme ovat "kokemusasiantuntijoita". Lisäksi tarkkasilmäinen opiskelijatyttäreni Eila on jaksanut ehdottaa yhä uusia parannuksia. Laitoin ilmoituksen luonnoksen vielä yhdistyksen porukalle tarkastettavaksi ja tänään se lähtee lehteen.Vaalivalmistelua, osa 8, 9.1.22

Nyt alkaa olla Meri-Turun yhdistyksen vaalimateriaalit tehty ja niitä pitäisi päästä levittämään. Korona pääsi taas yllättämään. Suunnitelmia joudutaan reivaamaan. Olin tehnyt jo aikaisemmin ehdokkaiden pienet haastattelut sähköpostilla. Vastauksia käytettiin postikortin takana olevissa esittelyissä. Laajemmin ne ovat luettavissa verkkosivun mainoksessa. Linkkiä verkkomainokseen jaetaan ehdokkaiden omien Facebook-yhteyksien ja sähköpostin kautta. Kuten myös tässä.

Siis käykää katsomassa sivu ja levittäkää eteenpäin.
Se löytyy tästä linkistä
https://paluupolitiikkaan.fi/meriturku/ 

 

Päivitetty 9.1.2022
jukka.oksa (at) lammasoja.net